Carta del Sant Pare Benet XVI amb vistes a la VII trobada mundial de les famílies

CARTA DEL SANT PARE BENET XVI AMB VISTES A LA VII TROBADA MUNDIAL DE LES FAMÍLIES

En concloure la VI Trobada mundial de les famílies, que es va celebrar a Ciutat de Mèxic, el gener del 2009, vaig anunciar que la cita successiva de les famílies catòliques de tot el món amb el successor de Pere tindria lloc a Milà, el 2012, sobre el tema «La família: el treball i la festa». Desitjant ara començar la preparació de tan important esdeveniment, m’alegra precisar que, si Déu vol, se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny i, al mateix temps, donar algunes indicacions més detallades respecte la temàtica i les modalitats de realització.

El treball i la festa estan íntimament relacionats amb la vida de les famílies: condicionen les seves eleccions, influeixen en les relacions entre els cònjuges i entre pares i fills, incideixen en la relació de la família amb la societat i amb l’Església. La Sagrada Escriptura (cf. Gn 1-2) ens diu que família, treball i dia festiu són dons i benediccions de Déu per ajudar-nos a viure una existència plenament humana. L’experiència quotidiana demostra que el desenvolupament autèntic de la persona comprèn tant la dimensió individual, familiar i comunitària, com les activitats i les relacions funcionals, igual que l’obertura a l’esperança i al Bé sense límits.

En els nostres dies, lamentablement, l’organització del treball, pensada i realitzada en funció de la competència de mercat i del màxim benefici, i la concepció de la festa com a ocasió d’evasió i de consum, contribueixen a disgregar la família i la comunitat, i a difondre un estil de vida individualista. Per tant, cal promoure una reflexió i un compromís encaminats a conciliar les exigències i els temps del treball amb els de la família i a recuperar el veritable sentit de la festa, especialment del diumenge, pasqua setmanal, dia del Senyor i dia de l’home, dia de la família, de la comunitat i de la solidaritat.

La propera Trobada mundial de les famílies constitueix una ocasió privilegiada per repensar el treball i la festa en la perspectiva d’una família unida i oberta a la vida, ben inserida en la societat i en l’Església, atenta a la qualitat de les relacions més que a l’economia del nucli familiar. L’esdeveniment, perquè sigui realment profitós, no hauria de quedar aïllat, sinó col·locat dins d’un itinerari adequat de preparació eclesial i cultural. Per tant, desitjo que ja durant l’any 2011, XXX aniversari de l’exhortació apostòlica Familiaris consortio, «carta magna» de la pastoral familiar, es pugui emprendre un itinerari eficaç amb iniciatives d’àmbit parroquial, diocesà i nacional, que posin de manifest experiències de treball i de festa en els seus aspectes més veritables i positius, considerant especialment la incidència sobre la vida concreta de les famílies. Per això, desitjo que les famílies cristianes i comunitats eclesials de tot el món se sentin interpel·lades i partícips, i es posin sol·lícitament en camí cap a «Milà 2012».

La VII Trobada mundial tindrà, com les anteriors, una durada de cinc dies i culminarà el dissabte a la nit amb la «Festa dels testimonis» i el diumenge al matí amb la missa solemne. Aquestes dues celebracions, que jo mateix presidiré, ens veuran a tots reunits com «família de famílies». Hom tindrà cura del desenvolupament de tot l’esdeveniment per tal d’harmonitzar perfectament les diferents dimensions: pregària comunitària, reflexió teològica i pastoral, moments de fraternitat i d’intercanvi entre les famílies convidades amb les del territori, ressò mediàtic.

Que el Senyor recompensi des d’ara, amb abundants favors celestials, a l’arxidiòcesi ambrosiana per la generosa disponibilitat i l’interès organitzatiu local al servei de l’Església universal i de les famílies pertanyents a nombroses nacions. Mentre invoco la intercessió de la Sagrada Família de Natzaret, aplicada en el treball quotidià i assídua de les celebracions festives del seu poble, li imparteixo de cor a vostè, venerat germà, i als seus col·laboradors, la benedicció apostòlica, que, amb afecte especial, estenc de bon grat a totes les famílies que participen en la preparació de la gran Trobada de Milà.

Castelgandolfo, 23 d’agost de 2010

Benedictus pp XVI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s